cover optimized november 2008

Qualitate Qua

Mens sana in corpore sano

Wat kan ICT betekenen voor de zorg? Laten we de vraag omdraaien. Wat kan de zorg betekenen voor de ICT Gezondheid is in de woorden van de Wereldgezondheidsorganisatie “a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity”, in ICT-termen dus hardware, software en interfaces die niet alleen vrij zijn van gebreken, maar ook in goede conditie verkeren. Geen systemen die lopen, maar systemen die de marathon binnen twee-en-een-half uur doen! Physical, mental and social - hardware, software en interfacing.
Overal stelt de gezondheidszorg hoge eisen. Opslag, retrieval en analyse van omvangrijke en complexe (beeld)bestanden. Beschikbaarheideisen - denk aan operatiekamers - die niet onderdoen voor de systemen van banken en luchtvaartmaatschappijen. Privacy. En natuurlijk de veelheid aan gebruikers en belanghebbenden: huisartsen, medisch specialisten, het medisch-industrieel complex, verpleegkundigen, de poliklinieken, maatschappelijk werk, psychologen, verzorgingshuizen, verzekeringsmaatschappijen, de politiek, ik vergeet er vast nog een paar, en dan, natuurlijk centraal: de patiënt. Wie nog een uitdaging zoekt, hoeft niet verder te kijken.
Een gezonde geest in een gezond lichaam. Een gezonde gezondheidszorg heeft gezonde ICT nodig. De patiënt moet centraal staan, zoals een klant bij ABN of de KLM. De informatie over de patiënt (wat misschien niet hetzelfde is als de informatie van de patiënt) moet centraal staan in de ICT van de gezondheidszorg. Ik doel daar niet op een gelikte vergelijking met de CRM-systemen uit de commerciële wereld, maar op de beschikbaarheid van alle patiëntinformatie op het moment dat die nodig is. Bijvoorbeeld als die patiënt buiten kennis arriveert in een ziekenhuis waar hij nog niet eerder was. Kijk je naar de nu beschikbare technologie, dan kunnen we het allemaal al bedenken. Op kleine schaal werkt er ook al van alles. De grote uitdaging is het samenwerken van al die belanghebbenden, het interfacen van de systemen, en het toekomstbestand maken van die interfaces. Zodat de technologie kan worden vernieuwd tegen aanvaardbare kosten.
Jij, ik, wij allemaal hebben belang bij een gezonde gezondheidszorg. En dus ook bij een gezonde ICT in die gezondheidszorg. Als de politiek het belang ziet. Als de bedrijven de kansen zien. Als de universiteiten de kans krijgen hier aan mee te werken. Als de verzekeringsmaatschappijen leren denken in waarde voor hun klanten. Als medisch specialisten bereid zijn nieuwe wegen in te slaan. En als ICT’ers kwaliteit leveren: gezonde ICT: hardware, software en interfaces in topconditie. Dat is precies wat de gezondheidszorg van de ICT verwachten mag, Toch?

seperator line